معرفی رشته حقوق
رشته حقوق،یک رشته پرطرفدار و با تقاضای بالا که این محبوبیت را مدیون محتوای جذاب،منطقی و استدلالی بودن این رشته می باشد.همچنین نمیتوان از درآمد مناسب و پرستیژ شغلی این رشته چشم پوشید
تعریف
تمام روابط اجتماعی که دارای آثار حقوقی می باشند موضوع علم و رشته حقوق واقع می شود روابط به دو گونه است یکی روابط مربوط به دولت و مردم که حقوق عمومی نامیده می شود و دیگری که روابط مردم با مردم را برسی می کند حقوق خصوصی می نامند. موضوع حقوق عمومی حاکمیت،حقوق قوای حاکمیتی(قویه مقننه،مجریه و قضائیه) و آنچه که مربوط به اداره کشور است می باشد.
در رشته حقوق حقوق خصوصی روابط بین اشخاص را مورد برسی قرار میدهد و مهمترین آنها روابط تجاری و روابط مدنی است روابط مدنی مانند: اموال، مالکیت، قراردادها ، قواعد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص و مسئولیت هایی که بعد از اعمال انسان ها برایشان به وجود می آید مانند ازدواج و مسئولیت ناشی از حوادث و موارد زیاد دیگر که به صورت جامع و کامل و بخش مخصوص خود توضیح داده خواهد شد.
شاخه دیگر رشته حقوق به روابط بین المللی میپردازد که به دو بخش حقوق روابط بین الملل عمومی و حقوق روابط حقوق بین الملل خصوصی تقسیم میشود موضوع اصلی حقوق بین الملل عمومی روابط کشور ها با یک دیگر و موضوع حقوق بین الملل خصوصی روابط مردم با کشور ها یا سازمان های خصوصی برون مرزی با کشور ها می باشد.
دانش آموختگان رشته حقوق باید از جسارت ، قدرت استدلال ، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب برخوردار باشند. علم حقوق با جامعه شناسی ، روانشنانسی و علوم فلسفی روابط غیر قابل انکاری دارد و یک حقوقدان باید از این علوم آگاهیکافی داشته باشد . همچنین برای یک دانشجوی حقوق لازم است که به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد ، چون منطق حقوق، یک منطق اقناعی و خطایی است یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب قرار می دهد و یا دادگاهی را که مأمور رسیدگی به دعوا است را با زبان سلیس و بلیغ قانع کند.
معرفی دروس
دانشجویان رشته حقوق با اصول و فقه اسلامی ، جامعهشناسی ، روانشناسی ، امور مالی ، پزشکی قانونی ،آیین دادرسی مدنی و کیفری ، رویه قضائی و موارد دیگری آشنا میشوند دانشجویان رشته حقوق دروس مقدمه علم حقوق ، حقوق جزای عمومی، حقوق اساسی ، حقوق مدنی ، مبانی علم اقتصاد ، عربی ، مالیه عمومی ، مبانی جامعه شناسی را به عنوان دروس پایه می گذرانند.
دروس اصلی و تخصصی
آئین دادرسی مدنی ، متون حقوقی ، آئین دادرسی کیفری ، حقوق اساسی ، حقوق جزای عمومی ، حقوق بین المللی عمومی ، حقوق سازمانهای بین المللی ، حقوق اداری، اصول فقه، متون فقه، حقوق تجارت، قواعد فقه، حقوق تطبیقی، ادله ثبات دعوی ، حقوق کار، پزشکی قانونی، کار تحقیقی، حقوق بین المللی خصوصی .تسلط بر زبان عرب و فرانسه هم به اغلب دانشجویان حقوق توصیه می شود.
رشته حقوق در ایران
اولین مدرسه عالی حقوق در دوران مظفرالدین شاه قاجار تاسیس شد. در آن زمان برخی از فارغ التحصیلان رشته حقوق که در روسیه این رشته را فرا گرفته بودند با مشاهده وضعیت اسفناک آموزش و وضعیت سیاسی آن دوره تصمیم به تاسیس این مدرسه کردند سپس در اسفند 1312شمسی ، پا پیوست مدرسه عالی تجارت به مدرسه عالی حقوق و علوم سیاسی ، رسما دانشكده حقوق گشایش مییابد. ریاست دانشكده به عهده میرزا علی اكبر خان دهخدا و معاونت آن به عهده دكتر شایگان بوده است . در سال 1313 همزمان با تصویب قانون تاسیس دانشگاه تهران ، دانشكده حقوق یكی از شعبههای دانشگاه تهران تعیین میگردد . سپس در سال 1318 با گشایش بنگاه روزنامه نگاری در دانشكده و انتقال بخش منقول از دانشكده معقول و منقول به دانشكده حقوق ، تقریبا به صورت امروزی ، در محل فعلی ، دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ، تثبیت میگردد . در سال 1320 ریاست دانشكده به عهده آقای سید مصطفی عدل واگذار شد . در سال بعد ، مقدمات نخستین دوره دكترای حقوق فراهم گردید .
تا سال 1340شمسی ، دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ، تنها دانشكده حقوق در ایران محسوب میشده است . در سال 1345 با تشكیل دانشگاه ملی ایران ( شهید بهشتی ) توسط پروفسور علی شیخ الاسلام ، دانشكده حقوق دانشگاه ملی ایران نیز به عنوان دومین دانشكده حقوق تشكیل گردید . در سال 1346 دوره فوق لیسانس حقوق جزا نیز راه اندازی گردید.
طول دوره تحصیل
حداقل و حداکثر تحصیل در دوره کارشناسی رشته حقوق مطابق آئین نامه آموزشی مصوب شورایعالی برنامه ریزی است کلیه دروس حداکثر در 8 ترم ارائه می گردد طول هر ترم 17 هفته است و زمان آموزش هر واحد درس از نوع نظری هفته ای یک ساعت و عملی 2 ساعت است.
تعداد واحدها
تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته حقوق 135 واحد به شرح زیر است:
دروس عمومی 20 واحد
دروس پایه 15 واحد
دروس اصلی- تخصصی 94 واحد
دروس اختیاری 6 واحد
سخن پایانی
یک دانشجوی خوب و علاقه مند پس از دریافت گواهی کارشناسی با معلومات کافی می تواند در شغلهای متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری ، مشاور حقوقی بانکها ، شهرداریها، شرکتها و وزارتخانها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی مشغول فعالیت شوند.
در حال حاضر به دلیل گسترش رشته حقوق و تعداد بالای فارغ التحصیلان کارشناسی این رشته یافتن کار مناسب کمی دشوار می باشد پس توصیه میشود مدارج علمی بالا تری برای یافتن شغل مناسب طی شود.
امکان ادامه تحصیل در رشته حقوق تا مقطع دکتری برای تمام گرایش های حقوق وجود دارد.